Düşünmenin Ötesine Geçme Zamanı

Artık düşünmek üzerine düşünmek zorundayız. Cümleyi bilerek yazdım. Düşüncelerimizin özellikle salt bireyi ilgilendiren konular haricinde yani kamusal / toplumsal / sosyal – her ne derseniz – kesin olarak neden / sonuç ilişkileri içerisinde, nedenden hareketle sonuca yönelik olmasını ve geleceğe dair doğru öngörüler içermesini sağlamalıyız. Bu fikrimin “birazına katılıyoruz ama gelecek öngörüsü bireyin değil siyasetin ve ağırlıklı yönetimin işidir” derseniz ben de asla size katılmam. Unutmayın o siyasiler bizim içimizden çıkıyor ve içimizden çıkana da oy veriyoruz. Bu nedenle sorumluluğu atıp kurtulamayız.

Ancak doğruya yönelik düşünmek de yetmez. Artık düşünmenin ötesine geçme zamanına geldik. Bu da düşüncelerimizi söylem ve eylemlerimizle desteklemektir. Şu anda seçim mi var ne yapalım diyebilirsiniz. Seçimler toplumsal yaşam içinde sadece bir aşamadır. Ama yaşam sürerken oyumuzu verdik kamusal görevimizi yaptık rahatlığına geçilemez. Yaşam, yerel ve genel seçimler dışında bir süreç. Bu süreç içerisinde her alanda her yaptığımız eylemin ne olduğu ve nasıl icra edildiği çok önemli. İşte bu anlarda düşüncelerimizi dile getirmek bile bir eylem. Bireyin hiçbir şey yapamayacağını düşünüyorsanız yazın, anlatın. Okunur okunmaz, dinlenir dinlenmez  o ayrı bir konu. Ama bir şeyler yapın.

Ben bugünden bahsetmiyorum. Bugün doğal olarak bir şekilde geçecek. Ama gelecek…. Unutmayın şu an dün için geleceğimizdi. Bu gelecek için artık dünkü gibi yaşayamayacağımızı toplum olarak anlamak zorundayız. Örneğin: Ben tarım ürünü ile semt pazarındaki fiyatı kadar ilgilenirim diyemeyiz. Çünkü artık günün birinde bıraktım fiyat etiketini ürünü göremeyebileceğimizi algılamalıyız. Tarım sadece siyaset ile üreticiler arasında bir konu değildir. Örneğin: Ben her ay maaşımı düzenli ödeyen bir iş yerinde çalışıyorum mutluyum diyemeyiz. Artık o maaşımızı düzenli ödeyen iş yerinin örneğin: hangi tarımsal kimyasalları ürettiği ve sonra bizzat size yedirdiğini de düşünmek zorundasınız. Çalışma eylemi sadece sendikalar / çalışma bakanlığı, siz ve patron arasındaki bir ilişki değildir. Çalışma eylemi sadece parasal bir yeterlilikle sınırlı değildir. Lütfen bu kadar basite indirgemeyin.

Bugünkü sorunlarımızı bugün nasıl düşünüyorsak öyle çözemeyiz. Çözebilseydik eğer zaten bugünkü sorunlarımız olmazdı. En azından farklı olurdu.

Sistematik düşünmeyi öğrenmek ve düşünmenin ötesine geçmek zorundayız. (Ceza hukuku alanına girecek yasalara aykırı eylemlerden bahsetmediğimi vurgulamam yersiz olur sizlere, ama yazayım.)

Sinan Çakaloz
İş Analisti

 

Hakkında Sinan Çakaloz

Ayrıca Kontrol Et

Maaş Hesaplarında Vergi Dilimleri

Son günlerin çok yoğun konularından biri maaş hesaplamalarında vergi dilimlerinin yükseltilmemesi. Bu dilimin yükselmemesi matematiksel …

Bir yanıt yazın

Translate »