Enflasyon Pahalılık Öncesi Hız Sınırı  

Sayın Okurlar, bir önceki yazım  “..Sayın Okurlar meramımı anlatmaya üç yazı bile yetmedi. Tekrar görüşmek üzere.” cümleleri ile bitmişti. Bu yazı inşallah bu konudaki bir milyonuncu son yazım olacaktı ve olacak ama önce bazı otoyollardaki hız sınırı değişimine/yükseltilmesine değineceğim. (Ne kadar alçak gönüllü olduğumu göreceksiniz.)

Biliyorsunuz 1 temmuzdan geçerli olarak bazı otoyollarda hız sınırı 140 km, ceza sınırı 154 km yükseltildi. (Sayın İç İşleri Bakanı limit artırımının bu hıza çıkılsın demek olmadığını belirtti.) Bu yollardan biri de yanılmıyorsam yeni İstanbul-İzmir Otoyolu. Sayın Okurlar, sizden ricam 28 Eylül 2010, 3 Kasım 2010 ve 14 Temmuz 2016 tarihlerinde milliyet.com.tr’de yayınlanmış ve halen de yayında duran yazılarıma bir göz atın lütfen. Biliyorsunuz açıklamalar (resmi olanda, medyada yer alanda) bu yolun 3.5 saate ineceği yönündeydi. Burada detaya girmeyeceğim, bunun matematik olarak yasal hız limitleri içerisinde tek tek somut nedenlerini belirterek yapılamayacağını yazmıştım. Evet yapılır ama hangi hızlarla ve hangi sürüş tekniği ile diye eklemiştim. Şimdi yaklaşık 12 yıl sonra bu limitler değişti. Hiç değilse matematik biraz dengelendi. Ama o zaman da söylemiştim, peki artan hızların, her şeyi bir kenara bıraktım çevreye maliyeti ne olacak? Peki o zaman tekrar soru şu? Biz araçların optimal hızında gideceksek o zaman eski yol ile bu yol arasındaki zaman farkı ne olur? Bu konuyu kapattım.

Şimdi Sayın Okurlar, dönelim gerçek konumuza. Bu arada biliyorsunuz resmi yıllık enflasyon da açıklandı. (% 73,5) Siyasetimiz, iktidarı ile muhalefeti ile 6 aydan 2 yıla varan sürelerde bu enflasyonun düşeceğini söylüyor. Yaz mevsimi gelmesinden, israfın önlenmesine kadar bir sürü düşürme gerekçesi var. Ama en önemlisi ortak sevdamız üretim. Şimdi soru şu;

  • Neyi
  • Ne zaman
  • Neden
  • Nasıl üreteceğiz ki bıraktım altı ayı iki yılda enflasyon tek haneye düşsün.

Ve enflasyon eğer düşerse ki (dedim ya düşebilir de) bu yapısal olarak kalıcılaşır mı ve hayat pahalılığı da azalır mı? Çünkü şu anda % 73,5 açıklanan enflasyonun 2023 yılında tek hane olabilmesi için matematiksel anlamda kısa süre içerisinde aralıksız – (eksi) değerleri kalıcı olarak görmeliyiz. Ve bu tek haneyi elde etmemiz hayat pahalılığının bittiği anlamına gelmez. Çünkü yıl başında 100 olan değer şu anda 173,50. Tek haneye dönmek, bu değer üzerinden artışın küçük rakamlarla sürmesi demek. Yani sorun var artış hızı düşük  demek. Tekrar yani, ya gelirler bu değerlerin üzerinde gerçek anlamda artacak ki (bu yeni bir enflasyon dalgası başlatabilir) ya da enflasyon o kadar çok düşecek ki gelir artmadan 100 değeri örneğin 85 olacak. Aksi eğer olası ise bir tek okur yazsın. Özür dileyeceğim ve editörüme istifamı vereceğim.

Peki Sayın Okurlar, Allah aşkına tüm kişisel aidiyetlerinizden sıyrılarak sadece matematik, fizik, doğa yasaları ile düşünün bu vaatler aklınıza yatıyor mu? Ve bir şey daha somut bir biçimde, örneğin;

  • Abc yatırımlarını (her ne ise) Gg/aa/yy-gg/aa/yy dilimlerinde a b c kaynakları ile yapacağım
  • Bu yatırımların dönüşü 999 ay-yıl (her ne ise) olur
  • Bu dönüşe kadar toplum nicelik nitelik yapısını her alanda şu şekilde şu yasalar ile değiştireceğim dendiğini duydunuz mu?

Cevap sizde kalsın. Başka sorum yok.

Fotoğraf : Martin Dusek

Hakkında Sinan Çakaloz

Ayrıca Kontrol Et

Maaş Hesaplarında Vergi Dilimleri

Son günlerin çok yoğun konularından biri maaş hesaplamalarında vergi dilimlerinin yükseltilmemesi. Bu dilimin yükselmemesi matematiksel …

Translate »