Futbol Şampiyonluk Ve Spor Algısı Üzerine

Aşağıdaki paragraf 29 mart 2020 tarihli “Korona Futbol Ve Öngörü” başlıklı yazımdan alındı.

“ Sayın Okurlar, ben rutin, istisnalar hariç Türkiye’de süper ligde (sanırım adı bu) ilk üçe girecek Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray dışında bir takım olduğunu düşünmüyorum. Buna çok önceki yıllarda birden fazla şampiyonluk alan Trabzonspor da ekleniyor olabilir. Son yıllarda Medipol Başakşehir de gündemde. Ama ben sıradanlaşmış, rutinleşmiş başarılardan bahsediyorum.”

Biliyorsunuz Beşiktaş süper! Futbol Ligimizde şampiyon oldu. (Tebrikler.) Galatasaray aynı puan ile ikinci, Fenerbahçe 2 puan farkla üçüncü. Trabzonspor 13 puan geriden 4. Geçen yılın şampiyonu Başakşehir sanırım 12. 48 puan ile. Sayın Okurlar, düşünün futboldan anlamayan biri (hala anlaşılacak neyi var taktiksel anlamda onu da bilmiyorum ya neyse) olarak 29 Mart 2020’de Mayıs 2021 sonucunu zaten aynen yazmışım. Daha da ileri gideyim. Mayıs 2022’de de bu yazıyı kopyala yapıştır yapabilirim. Şimdi asıl derdime geleyim.

  • Bu kadar, ama bu kadar belli sonuçlar için medyada (görsel / yazılı) ayrılan ve ayrılacak zamana ve kaynağa bakın lütfen.
  • Eğer özelde futbolu genelde sporu konuşacaksak (ki konuşmamız gerekir) içerik bu mudur?

Sayın Okurlar, örneğin aşağıdaki noktaları konuşsak daha iyi değil mi?

  • Milli Eğitim Bakanlığı ile koordinasyon içerisinde sporda izcilik (scouting) uygulamasının çok açık çok net bir şekilde kurumsallaştırılmasını.
    • İzcilerin her kazandırdıkları (uluslararası başarı değerlerine göre) sporcu için sürekli tatminkar bir gelir elde etmelerinin nasıl sağlanacağı.
    • Fiziksel yapılarına, ilgi alanlarına ve yeteneklerine göre her bir bireyin daha çocukluktan (bebeklikten) itibaren izlenmeleri ve asıl başarılı olacakları alana yönlendirilmeleri.
  • Sporun, özelde profesyonel futbol, genelde profesyonel branşlardan öte bir sağlık (örneğin: Coronada hareketin öneminin bilim insanlarınca vurgulanması) konusu olduğunu ve toplum sağlığı için siyasetin sporu nasıl organize edeceğini.
  • Özellikle profesyonel futbolda ağırlıklı olarak emeklilik yaşı gelip ve/veya başka nedenlerle diğer ülkelerde tatminkar kontrat yapamayan oyuncuların ülkemizden inanılmaz paraları kazanmalarının önüne geçilmesini.
  • Özelde futbolun, genelde sporun bir erkek eylemi olmaktan çıkarılıp ve aslında kadınlarımızın özellikle voleyboldan başlayarak rutin bir şekilde uluslararası alanda erkeklerden çok daha başarılı olduklarının görülmesini ve daha çok desteklenmesini.
  • Medyada asıl uluslararası başarılara ulaştığımız branşların daha çok ön plana çıkarılmasını (Anadolu Efes bu sene yine THY Eurolig dörtlü finalinde) ana haber bültenlerinde hiç değilse futbol kadar yer bulmasını. Düşünün Anadolu Efes ile Fenerbahçe Beko’nun Avrupa çapında üstelik de en üst düzeyde her yıl yaptıklarının yarısını bir futbol takımımız yapsaydı eğer, o gece havaya ne kadar ateş açardık, ana haber bültenlerinde dahi ne kadar konuşurduk değil mi?)

Evet Sayın Okurlar, bu zamanda bu kadar konu içinde bunu mu yazdın derseniz açıklıyayım, bu bir düşünce sistematiğidir. Düşünce sistematiğimiz her ne ise sporda da öyle düşünüyoruz. Bu sistematiği değiştirmeliyiz.

Fotoğraf : Omar Ramadan

Hakkında Sinan Çakaloz

Ayrıca Kontrol Et

Maaş Hesaplarında Vergi Dilimleri

Son günlerin çok yoğun konularından biri maaş hesaplamalarında vergi dilimlerinin yükseltilmemesi. Bu dilimin yükselmemesi matematiksel …

Bir yanıt yazın

Translate »