Geçtiğimiz hafta İki kez FOX TV’de Sn. Selçuk Tepeli’nin itirazları yanında (ağırlıklı finansal ve geçiş garantisi hakkında) Çanakkale Köprüsü’nün işe yarayacağını belirttiğini dinledim. Ve kesin olarak benim bu ülkede aşırı istisnalar dışında hiç kimse ile anlaşamayacağıma olan inancım pekişti.
Sayın Okurlar, bana göre bu tür yatırımlarda konuşulacak en son konu finanstır. Çünkü finansı konuştuğunuz anda projeyi onaylamış, sadece parasal kaynak ve yöntemleri tartışıyor olursunuz. Oysa ki şükürler olsun ben bu tür projelere kökten karşıyım. Parayı konuşmuyorum bile. Şimdi aşağıda gerekçelerimi yazacağım. Ancak bu yazıyı okumadan önce lütfen bir Türkiye veya hiç değilse Kuzey Ege-Ege, Marmara Bölgesi haritasını önünüze açın. Lütfen. Açtınız mı haritayı? Hadi şimdi konuşmaya ve dediklerimi tartışmaya başlayalım.
- Çanakkale nüfusunu 2020 yılı için internette yaklaşık 542.000 kişi olarak okudum.
- Çanakkale’ye kayıtlı araç sayısını yine internette yaklaşık 239.000 olarak okudum.
- Çanakkale köprüsü Gelibolu’nun biraz güneyi ile Lapseki arasına yapılıyor.
- Lapseki Çanakkale’ye yaklaşık 32 km ve Çanakkale ile birlikte Anadolu yakasında.
- Yani bu köprü Lapseki’de yerleşik vatandaşların Lapseki-Çanakkale-Lapseki-Kuzey Marmara ulaşımı için kullanılmaz.
- Lapseki yerlisi olup günlük Gelibolu-Trakya yönüne gidip gelecek araç sayısı kaçtır onu bilmiyorum. Bilen okurumuz var ve yazar ise derhal yayınlarız.
- Gelibolu Çanakkale’ye yaklaşık 37 km mesafede ve Avrupa yakasında.
- Teorik olarak kullanılabilir ancak Gelibolu yerlisi olup Lapseki-Çanakkale-Kuzey Marmara hattında günlük kaç araç hareketi vardır bilmiyorum. Bilen okurumuz var ve yazar ise derhal bu bilgiyi de yayınlarız.
- Çanakkale’ ye bağlı Gökçeada Saros tarafındadır. Kabatepe’den geçilir, Kabatepe’de Gelibolu’nun güneyindedir. Sanırım 40 km civarı bir mesafe vardır.
- Yani Gökçeada-Kabatepe-Çanakkale erişimi için kullanılması söz konusu olamaz.
- Çanakkale çok güzel bir kent olmasına karşın turizm (deniz) sezonu bana göre (o da iyimser) 1 Mayıs – 30 Eylül arasındadır. (Buna Çanakkale’nin daha güneyinde olmasına karşın Bozcaada ve diğer kuzey Ege yerleşimlerini de katabilirsiniz.)
- Yani Turizm nedeni ile (Dini bayramlarımızın da bahar-yaz aylarına denk gelmesi halinde dahi) bu köprü turistik hareketler için en iyimser 6 ay kullanılır. Onda da yoğunluk ancak hafta sonları ve bayram başlangıç-bitiş günlerinde tek taraflı olabilir. Yani toplasanız 26 hafta sonu ile ek dini/ulusal tüm bayramların başlangıç bitiş tarihleri yoğun olabilir diyebilirsiniz.
- Çanakkale İl Merkezi çok ağırlıklı Anadolu yakasındadır. Avrupa yakasında tam karşısına gelen Kilitbahir ve Eceabat nüfus/iş vb yoğunluğu şehir merkezi gibi değildir. Bir başka deyişle Çanakkale/Eceabat-Kilitbahir arası hareketlilik Beşiktaş-Üsküdar, Beşiktaş-Kadıköy, Kadıköy-Karaköy-Eminönü vb gibi değildir.
- Bu köprü Çanakkale şehir merkezi Eceabat-Kilitbahir arasında fiilen kullanılamaz. Yani Çanakkale’den Kilitbahir-Eceabat’a geçmek için (veya tersi) Lapseki-Gelibolu-Eceabat güzergahını kim izler bilmiyorum.
- Özellikle Kilitbahir-Çanakkale İl Merkezi arası feribot seferleri 15 dk. Sürse şaşarım. Eceabat-Kilitbahir arası ne olacak derseniz yazayım bu mesafe sadece 4 km’ dir.
Trakya’ daki tüm illerimiz ve doğal olarak Edirne tarafındaki tüm giriş kapılarımızdan Çanakkale, Kuzey Ege tarafına olan mesafeleri yazmak bile anlamsız.
- Trakya illerinden ve/veya İstanbul Avrupa Yakası kalkışlı ve/veya Trakya Gümrük Kapılarımızdan girişli, İstanbul, İzmit Adapazarı yönüne gitmeden doğrudan Çanakkale, Kuzey Ege, Ege, Kuzey Marmara tarafına gidecek veya tersi hareketi yapacak araç (Kamyon, şehirler arası otobüs, şahsi) araç sayısı kaçtır? (Samimiyetle bilmiyorum. Ama bu güzergaha yıllardır gidip geldiğim için sadece çok olmadığını söyleyebilirim. Bilen okurumuz var ve yazar ise derhal bu bilgiyi de yayınlarız.)
- Yani bence bu köprü yapılsa da yapılmasa da Trakya çıkışlı ve ana hedef Çanakkale-Kuzey Ege, Ege, Kuzey Marmara olan ticari ve/veya özel araçlar için İstanbul üzerinden geçiş zaten kullanılmaz.
- Yılda kaç gün hava şartları nedeni ile Çanakkale Boğazının iki yakası arasında gemi seferleri durmuştur. (Ben tam bilmiyorum, yılda 30 gün çıksa şaşarım)
Şimdi soru şu (haritanın önünüzde açık olduğunu varsayıyorum) eğer bu yazdıklarım doğru ve o bilmediğim rakamlar her ne ise Çanakkale Anadolu Yakası ile Gelibolu Trakya yönü arasında günde 45000 araç hareket eder mi?
- Eğer sende hiç geleceği düşünmek yok mu derseniz cevaplarım;
- Bu rakamlara kaç yılda ulaşılır?
- Daha önemlisi ulaşılmalı mı? (yani Çanakkale ve Kuzey Ege’den bir İstanbul, Kocaeli havzası kabusu çıkarmak gerekli mi). Tersine oraları olası ölçüde bakir bırakmak daha iyi değil mi?
Şu anda mı bu soruları yazıyorsun derseniz içim rahat, çok çok yıllar önce İzmit Körfez (Osmangazi) Köprüsü bazlı benzer analizleri yazdım. Halen de sanırım yayından kaldırılmadı, Milliyet Blog sayfamda bulabilirsiniz. Göreceksiniz ben aynı sabit görüşlü aynı ruhsal sorunlara sahip hiç değişmemiş bir dinozorum.
Fotoğraf : Silisten