Sayın Okurlar, gelin bugün daha hafif! bir konuda fikir tartışması yapalım. Biraz koronanın dışına çıkalım. Ve şunu hiç unutmayalım. Korona bitecek öyle ya da böyle. Ama düşünce sistematiğimiz konulardan bağımsız bizimle yaşayacak ve gelecek nesillere de devredilecek. Bu nedenle farklı konularda tartışmaya devam edelim.
İnternete girin, sporda “şiddetin önlenmesi yasası” yazın, karşınıza metni çıkacak. Sadece 1. Maddeyi okuyun, kısa. Özet, amaç şiddetin önlenmesi.
Peki spor olduğu iddia edilen branşın kendisi düpedüz şiddet ise ne yapacağız? Boks ve benzeri branşları kastediyorum. Üstelik kadınlar da (Şiddetin cinsiyeti olmaz tamam da-ama kadınlara da hiç yakışmıyor) bu branşlara çok girdiler. Neden önce biz, sonra ülkemiz dünya çapında bir eylem başlatmıyoruz boks ve benzeri şiddet gösterileri için?
Sayın Okurlar, şu anda bir çok kişiden “Sadece boks mu tehlikeli?” sözünün geldiğini duyar gibiyim. Sizi desteklemek! için şunu yazayım. Ben gençliğimde amatör olarak basketbol oynadım. Dudağım patladı, dişim kırıldı, gözüm şişti, sol el başparmağım 15 gün bandajlı gezdi. Daha ne olsun? Boks yapsaydım ancak bu kadar döverlerdi. Ama fark şu, bu olanların hiç biri beni dövmek için yapılmadı. Maçın, antrenmanın doğal akışı içinde oldu. Hele de başparmak sakatlığımda hiç insan müdahalesi yoktu. Bir ribaund mücadelesinde top parmağıma çarpıp sayı oldu. Ve ben öylece kaldım acıyla. Bilirsiniz teniste oyuncu teması yoktur. Ama tenis topunun top toplayıcıya çarpıp sanıyorum ölüme yol açması bile var spor tarihinde. Bir servis 200 km den daha hızlı vurulabiliyor. O hızla o tenis topunun başınıza çarptığını düşünün. Ama hiçbir tenisçinin amacı o topu birinin kafasına vurup beynini dağıtmak değil. Tam tersine topu ulaşılamayacak yerlere atmaya çalışıyorlar. F1 keza dünyanın en tehlikeli sporlarından biri. Ama kasıtlı, yarışın doğası dışında tek bir tehlikeli hareket pilota ceza olarak anında dönüyor. (Bilir misiniz formula 1 de rakibinizi kasıtlı sıkıştırmak vb yasaktır. Düşünün hızın temel öge olduğu yarışta bunlar yasaktır. Bu hareketleri her gün bindiğimiz minibüsler vb toplu taşıma araçları ve hatta kendimizin kaç defa yaptığımızı hiç düşündünüz mü?)
Ama boks ve benzeri branşların amacı şiddet. Karşınızdakinin kafasını, gözünü patlatayım diye o ringe çıkıyorsunuz. Seyirciler ringe çıkanlardan kan ve dehşet bekliyor. Bir maç yavan giderse beğenilmiyor. Ne kadar çok kan ve şiddet, o kadar çok beğeniliyor. Roma gladyatörlerinden ve seyircilerinden farkı yok ringdekilerin ve onları izlemeye gelenlerin.
Bu olmalı mı Sayın Okurlar? Hadi gelin hayatımızdan şiddeti, spor olduğu iddia edilen etkinliklerden başlayarak çıkaralım. Tepki verelim. Örneğin, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na olimpiyatlara boksta katılmayalım çağrısı yapalım.
Biz öncü olalım. Ne dersiniz? Yapabilir miyiz?
Fotoğraf : Rodolfo Clix