Sayın Okurlar, 2020 bitiyor. Tahminen siz bu yazıyı okuduğunuzda -tabi eğer okursanız- 2021 yılında olacağız. Ancak 2020’den kurtulmamız! gerçeklerden kurtulduğumuz anlamına gelmiyor. Zaten evrende böyle bir bitiş de başlangıç da yok. Bir döngü var. Ve benim bildiğim bu yılbaşı döngüsünün çıkışı biraz farklı dönemler olmak üzere kadim Anadolu, Ortadoğu ve Orta Asya toprakları. Ve hatta benim bildiğim çam ağacının hasat/mevsim döngüsünün bereketi gibi kutlamalarda kullanılmasının çıkış noktası da Orta Asya Türk toplulukları. (Atlas dergisinde birkaç yıl önceki bu konudaki bir makalede okumuştum.) Yani çam ağacı ritüeli bize gelme değil bizden gitmeymiş bu makaleye göre. Neyse zaten konumuz yılbaşı nerden çıktı değil. Sadece var olan ve hep var olacak döngüde asıl biz neleri aynen koruyacağız onu konuşmak istedim.
Yıl bitti diye;
- Kadın cinayetleri, kadına şiddet (fiziksel, psikolojik) bitecek mi?
- Doğa ve çevreye yaklaşımımız değişecek mi?
- Kentleşme algımız değişecek mi? Toplumsal yaşama yaklaşımımız değişecek mi?
- Doğal tarım, hayvancılık ve beslenmeye olan yaklaşımımız değişecek mi?
- Eğitim anlayışımız değişecek mi?
- Sağlık konusunda anlayışımız değişecek mi? Dev hastahanelerde tedavi mi, koruyucu tıp mı soracak mıyız? Tabi koruyucu tıp denince doğal tarım, doğru ve yeterli beslenme, temiz çevre, korunan bir doğal yaşam, iklim vb ile ilişkileri kuracak mıyız?
- Demokrasi ve özgürlük algımız ne olacak? Farklılıkların bir kavga nedeni olmadığını kabul edecek miyiz? Terörü ve şiddeti amasız, fakatsız, lakinsiz reddedip sadece düşünce özgürlüğünü savunacak mıyız?
- Bilgi teknolojilerine yaklaşımımız ne olacak? Eğer bilgi teknolojilerini üreteceksek eğitim kalitemiz ve özellikle üniversite algımız ne olacak?
- Nicelik, nitelik algımız değişecek mi? Önce nitelik, nitelik diyecek miyiz?
- Dünyayı doğruları ve yanlışları ile gerçek anlamda algılamaya çalışacak mıyız?
- Ekonomi algımız değişen, küreselleşen bir dünyada ne olacak? Bu bağlamda yatırım kavramından ne anlayacağız?
- Deprem kuşağında olma algımız hukuksal sorunları haberlere konu olan kentsel dönüşümden öteye geçecek mi?
- İstihdam konusuna yaklaşımımız asgari ücret tartışmasından öteye geçip nüfus yapısı/iş/ emek/ teknoloji ilişkisinin geleceğini düşünecek miyiz?
- Sanata tüm toplumun erişmesinin gerekliliği konusunu düşünecek miyiz?
- Spor denince futbol ve 4 takım dışında bir şey anlayacak mıyız? Sporun öncelikle bir toplum sağlığı olduğunu düşünecek miyiz?
- Doğru öngörülerde bulunmaya çalışacak mıyız?
- Sorulacak soruların bittiğini düşünüyor musunuz?
Peki Sayın Okurlar, beynimiz de bu sistematiklerle bizimle 2021’ e giriyor ise 2020 bitse ne olur bitmese ne olur? Yıl tanımları bizim isimlendirmelerimiz. Dünya döngüsü bizimle veya bizsiz devam edecek. Biz değişecek miyiz?
Şu anki biz bitip adeta çağdaşlığın, yenilenmemin tanımını yeniden yazarcasına 2020’deki biz bitecek miyiz?
Kimseden beklemeden kendimizden başlayarak 2021 yılında güzel tarafından değişmeye ne dersiniz?
Fotoğraf : Senem Şentürk